Esparreguera
declara la guerra a la brutícia
Una de les campanyes de neteja de l'Ajuntament d'Esparreguera. Font: arxiu autor |
No deixa d’esser divertit -menys per la persona interessada- que Esparreguera haguí estat per el sol fet d’intentar solucionar un problema de neteja vial, notícia als quatre vents del planeta. De fet, el tema de la neteja a la nostra població és un dels que podríem anomenar clàssics i també intemporals. Si xafardegem per les xarxes socials aquest tema de la manca de neteja, i manteniment de parcs i jardins, i altres espais públics, veiem que és un tema repetitiu. Potser la novetat d’avui dia seria les queixes també dels serveis generals, i especialment les relacionades amb la piscina municipal. Cosa comprensible, per les calors que esta fent darrerament. Però aquest es altre tema.
Tampoc parlaré aquí del fet que a Esparreguera l’any 2019 és crees una associació batejada coma a “Esparreguera Neta” com eina veïnal per canalitzar -en part- el descontentament crònic dels nostres veïns. Fins i tot un article publicat a “La Bústia” amb data de 11 de desembre d’aquell anys és faria ressò del “...descontentament que s'ha generat al municipi per la manca de neteja a la via pública ...”.
Tot plegat reviu una problemàtica que malgrat esforços i bones intencions encara resta per solucionar del tot.
Fem un pas enrere i retrocedim vuit anys per començar el nostre particular safari amb un article de la periodista Sandra Pérez, publicat a El Punt Avui [05.10.2011] i que batejaria “L’alcalde treu l’escombra al carrer”. Deixeu-me que en faci la seva transcripció íntegra perquè ens ficarà en el context del seu moment, d’aquell ja allunyat any 2011.
En ell podem llegir:
"L'alcalde d'Esparreguera, el convergent Joan-Paül Udina, ha emès un ban municipal en el qual fa una crida als veïns perquè escombrin “periòdicament” el tros de vorera de davant de casa i que, a més, reguin “amb aigua neta” les jardineres i arbres propers. “Volem recuperar un costum que a Esparreguera ja existia i que, per exemple, practicava la meva àvia”, explica Udina abans d'aclarir el context de la proposta: “A Esparreguera, un municipi de 22.000 habitants, tenim un problema de falta de recursos econòmics. Tant la plantilla de la brigada de neteja com la de jardineria són curtes i no les podem ampliar. Per això, hem apostat per demanar la col·laboració ciutadana en una època de l'any com la tardor.” Deixa clar: “És voluntari. No obliguem a ningú.”Udina, al capdavant d'una coalició formada per CiU, AM-ERC, Gent d'Esparreguera i AIESPA, pensa utilitzar el ban per acostar-se a la població les vegades que sigui necessari. Considera que “és un element de comunicació oficial entre l'alcalde i els ciutadans” que utilitza una fórmula que li agrada: “Faig saber...” L'anunci ja es troba als taulers oficials de l'Ajuntament, a la web municipal i s'ha repartit als comerços. Com ja recull el ban, l'objectiu final de la proposta és “generar un clima de civisme, convivència, qualitat de vida i respecte per l'espai públic per tal de millorar l'estat de neteja de la via pública”.De moment, segons Udina, ja hi ha alguns veïns que han fet seva la proposta, sobretot al nucli antic de la població. Espera que la imatge es repeteixi en les zones on hi ha blocs de pisos i pensa que per “sentit comú” ningú s'oposarà a una crida a la “complicitat i l'ajuda del ciutadà” en una època de crisi.El ban, el primer que ha signat el nou alcalde, inclou un tercer punt relacionat amb l'ordre i la neteja a Esparreguera. Es demana als veïns que, si reguen, no facin abocaments ni esquitxades sobre la via pública i compleixin, així, l'ordenança municipal de civisme."
El problemes dels nostres carrers i places en que gairebé tothom voldria de tenir molt nets i amb una ornamentació vegetal adient, que dones la benvinguda només ficant els nostres peus a la via publica és un bon desig. Com el de convertir Esparreguera en una joia visuals en un espai singular. Malgrat que aquest desig de tothom potser és del tot irreal e impossible d’aconseguir.
Una realitat, que per treure-li ferro a la situació, avui la recordaré i la compartiré amb tots vosaltres com si no fos una deficiència, i sí una anècdota vilatana nostra.
Efectivament, al llarg de les dècades l’ajuntament ha invertit en la compra de la nova maquinaria de neteja de la via publica i a fet diverses campanyes de sensibilització per mirar de corregir aquesta herència vitalícia que es la manca de bellesa i netedat de l’espai públic. No entrarem en detalls de valorar l’èxit de les mesures que s’han fet ni tampoc l’impacta de les campanyes efectuades. Ens quedarem en la part divertida de la notícia per a tothom, exceptuant aquell que rep les garrotades. Que no li trobarà ni una xàldiga de gràcia al nostre affer local...
Mai la merda de la nostra població havia viatjat i a arribat tant lluny. Fins i tot travessaria l’oceà Atlàntic i seria notícia a la Amèrica Llatina!!!
Altre cartell de les campanyes de neteja de l'Ajuntament d'Esparreguera. Font: arxiu autor |
A títol d’exemple un article publicat a l’Uruguai amb llengua castellana que deia: Alcalde obliga a vecinos a barrer la vereda [Montevideo Portal, Uruguai, 11.10.2011] La diana seria l’Alcalde sense dubtes. Però el rere fons no podem qüestionar-lo: la manca de neteja.
Com va néixer aquest rebombori?
Bé, alguna cosa s’havia de fer per tal de corregir aquest problema que perjudicaria a tota la població. I permeteu-me de fer aquí una petita cronològica dels fets. Començaria recordant que l’Alcalde Udina no ho va tenir fàcil en cap moment. La situació econòmica heretada de l’anterior govern socialista calia sumar-hi la feblesa política, ja que només comptaria amb quatre regidors de la seva formació política. Havent de cercar pactes i aliances dins d’un Consistori molt fragmentat.
Al final l’equip de govern el formarien quatre partits: Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gent d'Esparreguera (Gd'E), i Alternativa Independent d'Esparreguera (AIESPA). Això volia dir una despesa de moltes hores i energies invertides en escoltar, consensuar i aprovar gairebé cada pas que es feia. Estem doncs, en una dinàmica de lentitud i sobreesforç.
Dins d’aquest context recordem l’entrevista publicada a la revista local “Setsetset” que es publicaria dins del número 20 agost-setembre de 2011. Una entrevista feta per l’Oriol Esteve i Mach “Loiro” que portaria per nom: 100 dies d’alcaldia de Joan-Paül Udina. L’entrevista feia un recorregut per allò que s’havia fet i allò que es preveia de fer en un futur immediat. Recordem una part d’aquest treball de l’Oriol:
[Alcalde] ... el Consistori no està sanejat.../...l’Ajuntament no pot crear noves despeses perquè els diners que té estan compromesos a factures d’anys anteriors...[Entrevistador] Quin es el deute de l’Ajuntament?[Alcalde] Actualment és de 15 milions d’euros a llarg termini. A més, Esparreguera ha de tornar un milió d’euros a l’Estat, però no ens podem negar a pagar...[Entrevistador] Abans de les eleccions municipals la sensació era que els carrers eren bruts i que els serveis de neteja funcionaven a ralentí... A dia d’avui aquesta sensació encara és persistent. Quan canviarà aquesta situació?[Alcalde] No és fàcil que canviï. Esparreguera té una brigada municipal de neteja amb no gaires efectius per cobrir tot el poble, a més entre aquests treballadors hi ha un grau d’absentisme laboral que arriba als 25%. Aquesta situació fa que sigui insuficient per mantenir el poble net. Això també passa amb l’ajardinament, ja que just abans de les eleccions es va manar fer moltes coses noves de jardineria sense la previsió que s’havien de mantenir. Ara tenim el problema que no podem conservar-ho tot i en algunes zones hi ha la sensació de deixadesa perquè les plantes s’estan morint. Jo entenc que la gent tingui aquesta sensació, però ara per ara no tenim prou recursos per fer-hi front ni per exterioritzar aquest servei. Us puc avançar que faré un ban a la població demanant que si volen col·laborar amb el Consistori, cada ciutadà es faci càrrec, quan pugui, de netejar el tros de vorera davant de casa seva i si a més hi té una jardinera o un arbre, que els regui. Penso que és un esforç mínim al centre del poble, però pot ser més complicat en el cas de blocs de pisos, tot i que ja es feia abans. Això no vol dir que l’Ajuntament ho deixi de fer, però aconseguirem que els arbres que ara semblen assedegats no ho estiguin tant. Pot semblar una solució de poble petit, però no en tenim cap altra...
Dit i fet. L’Alcalde Udina seria fidel als seus compromisos i publicaria un Ban de l’Ajuntament d’Esparreguera demanant ajuda als veïns i veïnes d’Esparreguera. A la gent del seu poble. La mesura va esdevenir una caixa de ressonància mediàtica que traspassaria les fronteres del nostre municipi.
Una dinamita sensacionalista fàcil de fer servir per els seus adversaris polítics i també per les persones bel·ligerants que s’apunten a qualsevol guerra sigui feta per el motiu que sigui.
I sí, la noticia apareixeria en els mitjans de comunicació locals, nacionals e internacionals. I també per les plataformes de internet...
Val a dir que amb el pas dels anys, en molt llocs ja no apareixen aquestes referències, o els canvis de disseny de webs i plataformes, de vegades, han destruït els links. Com també es cert el cas que, en actualitzar els Portals, es deixen “vives” les notícies publicades més recentment per tal d’aconseguir una major eficiència de càrrega de les dades, i en conseqüència, en alguns llocs, allò que podríem dir les noticies històriques, desapareixen...
Tanmateix aquí us compartiré alguns titular d’aquest affèr local publicats en una forquilla del 8 al 13 d’octubre de l’any 2011:
"Acuciado por la crisis financiera que sacude a España, el alcalde de una pequeña ciudad decidió ahorrar dinero exigiendo a los ciudadanos que barran el tramo de vereda ante su casa. En caso de haber allí un árbol, también deberán encargarse del riego".
Un alcalde catalán pide a los vecinos barrer su trozo de ... [Público TV]
Finalment, deixeu-me continuar amb aquesta anècdota de la notícia sobre la neteja que donaria la volta al món, amb l’encapçalament del present article o us deia que és “un problema mai solucionat del tot”.
Efectivament, al llarg dels anys, l’Ajuntament d’Esparreguera a mans dels socialistes del PSC també va fer campanya per tal de mantenir els nostres carrers i places en millor estat de presentació. El que explícitament vol dir que es reconeixia aquests problema i s’intentava de gestionar quelcom solució al mateix. Unes campanyes, que tanmateix no s’utilitzarien com a arma política contra cap alcalde ni l’equip de govern aquelles vegades. Avui en dia els esparreguerins i esparreguerines prou que es recorden de la campanya de neteja de l’alcalde Udina, i paradoxalment, ja no tenen memòria d’aquests problema municipal en altres èpoques.
Així que, intencionadament esdevindré un periodista dolentot i us deixaré constància d’aquells fets ja històrics...
Campanya “No permeti que el seu gos embruti els carrers.” Per una Esparreguera neta.
Campanya “Tornem a agafar l’escombra.” Per una Esparreguera neta.
I dins d’aquesta dinàmica de deixar més bufona la població, diverses vegades [molt poques la veritat sia dita...] l’Ajuntament d’Esparreguera també ha fet campanya per la conservació i l’embelliment de les façanes.
Aquí us deixo la de l’any 1982:
Campanya ciutadana “Per una Esparreguera més neta”.
Com es fa palès, això de demanar als veïns d’agafar l’escombra per netejar el carrer no va ser invent de l’Alcalde Udina. Ja s’havia demanat anteriorment per l’Ajuntament d’Esparreguera sense cap mena de rebombori mediàtic ni atac visceral o campanya de descrèdit. Cadascú és lliure de poder treure les seves pròpies conclusions.